Bulljumping

 
 
 
 
 
 
Vi befann oss i en by där den dagliga marknaden var i full gång då ryktet spred sig att ett traditionell bulljumping cermoni skulle äga rum inte allt för långt bort. Bulljumping, ja det kanske ska förklaras, det är en manbarhetscermoni som Hamerstammen utför.
Sagt och gjort, vi letade oss dit och det är för mej fortfarande en gåta hur vi hittade stället. Mitt ute i ingenstans, bara en massa buskar och träd och i stort sett ingenting mer.

Festdeltagarna strömmade till från när och fjärran. Veckorna innan en cermoni får gästerna en inbjudan i form av en bit bark med x antal knutar, för varje dag knipsas en knut av... en slags almanacka..

Det här är en fest som varar i flera dagar, det hela börjar med dans och sång, stämningen trissas upp och man bjuder runt ett slags öl som är gjort på sorghumsäd.
                     
När stämningen är näst intill i extas samlas alla äldre flickor och kvinnor och väntar på den traditionella piskningen. Piskningen utförs av mazas, män som redan genomgått sina manbarhetsritualer.


Att bli piskad görs med glädje, tro det eller ej, det sägs stärka banden mellan man och kvinna, en kvinna som vägrar piskslagen sägs vara vek. Kvinnorna är stolta över sina ärr, ju fler desto bättre. Det här är ju något som vi europeer har oerhört svårt att förstå.
 
Efter piskningsritualen följer en tid av vila inför nästa steg i cermonin.
Man äter, dricker, ammar sina barn och bättrar på outfiten. Kvinnorna färgar sina flätor med en blandning av olja, röd lera och honung. Männen har en annan typ av lera till sina frisyrer.
              
 
Männen förbereder sig för kommande ritual genom bland annat ansiktsmålning.
 

Killen här under, med ett vitt skinn runt om kroppen, det är killen som det hela handlar om...
Det som följer nu är endast för manliga deltagare. Mazas samlas i en ring runt den som ska genomgå manbarhetsritualen. Vad som riktigt sker just då var svårt för mej att se då ringen var sluten. Det har helt klart att göra med fruktbarhet. Dagens huvudperson har också fått sitt huvud rakat,sedan gnuggat med sand för att hans känslor ska försvinna och till sist insmetat med lera för styrka. Över kroppen läggs ett barkkors för att få andarnas beskydd.
Därefter samlar mazas ihop ett stort antal kreatur, mellan 10-15 väljs ut och ställs på en rad. Djurens ryggar smörjs med dynga för att det ska vara halkigare att löpa över.

Stämningen är minst sagt upptrissad till max, det sjungs och skriks, man blåser i horn och hopparpojken gör sig redo. Han måste löpa över de uppradade klövdjuren minst fyra gånger utan att ramla.

Människorna jublar, killen springer inte helt problemfritt över djuren men han klarar sitt svåra uppdrag.
Han är nu man, har rätt att gifta sig med en flicka som hans föräldrar väljer ut, han har rätt att hålla sin egen boskap och sitt eget hem.  Festligheterna fortsätter ett par dar till efter cermonin.
 
Skulle någon nu inte klara av sina löparturer över kreaturen är nog skammen det värsta. Tillfället kommer åter.
 
När så bröllopet så småningom sker ska brudens föräldrar betala ett brudpris i form av 20 kossor och 30 getter.
 

Detta är en första fru, det ser man först och främst på att hon har en tjock halsring. Andra och tredjefruar har endast en tunnare ring.
 
Den här dagen var verkligen en omvälvande upplevelse... Tänk att få ta del av något faktiskt ganska unikt.