Inspirationsträdgårdarna i Appeltern

 
 
Om man nu skulle lida av inspirationsbrist och samtidigt ha en dag över då man befinner sig i Holland är ett besök i Appeltern en mycket god idé.
 
Appeltern ligger mellan Amsterdam och Eindhoven och är ett 20 hektar stort område för visningsträdgårdar.
 
Här finns över 200 stycken olika idéträdgårdar som ständigt skiftar färg och form efter årstid.
Echinaceas i många olika färger och former, fantastiskt vackert.
När jag ser de här bilderna längtar jag efter sommaren riktigt riktigt mycket.
I många av idéträdgårdarna är vatten i olika form ett viktigt inslag.
Den optimala miljön för grodor. Grodor och paddar är finfina medhjälpare i kampen mot objudna gäster i form av ohyra.
Man behöver helt klart en heldag för att ta sig igenom hela området. Och det finns ställen att vila på, picknicka eller bara sitta ner och njuta av allt det vackra.
Genom hela området flyter en å, tar man sig inte gående över nån av broarna får man hala sig själv däröver.
För den som inte vill medföra egen picknickkorg finns en bra restaurang samt ett fik. Här finns också en affär där plantor och annat trädgårdsrelaterat är till salu.
Parken är öppen från 1 mars till framåt hösten. Det är lättframkomligt för rullstolsbundna och hundar är också välkomna.
Härligt att se rufsiga och vildväxande trädgårdar. Här i Belgien är en normalträdgård väldigt strikt. Prio 1 i en belgares trädgård är klippt buxbom och sedan följer mycket lavendel och rhododendron. Lite trist tycker jag.
Appeltern med alla sina visningsträdgårdar visar verkligen ett brett urval gjorda av kända europeiska trädgårdsdesigners. Efter en dag här blir man onekligen sugen på att gräva upp hela trädgården och börja om på nytt.

 
Trädgårdarna i Appeltern är en av Europas största, massor med information och en riktigt bra plantencyklopedi finns på deras hemsida.

Njut av färgprakten, Bilderna går att klicka på för full storlek.