Tant Anna och det magiska baobabträdet

 
 
Att ta sig fram i Senegal kan ske på x antal vis, men vid lite efterforskningar insåg jag att tid är pengar och att ta en taxi från punkt A till B inte skulle göra nåt större hål i min budget.
Tillsammans med Mister Rastaman med dreads till axlarna och en bil med skrotstatus för typ tio är sen skumpade vi fram på dammiga vägar i takt till Bob Marley.
 
 
 
 
 
 
Färden gick ytterligare ett par timmar söderut, målet var Joal, där jag skulle tillbringa två nätter. Först ett stopp vid ett av Senegals äldsta baobabträd.
Baobabträd är ett signum för Senegal och också landets nationalsymbol. Det äldsta trädet har med karbonmetoden uppmätts en ålder av 6000 år, sätt det i ett tidsperspektiv...... 
 
Just det här trädet är 850 år och har en omkrets av 32 meter. En egenutnämnd guide visade mej runt och berättade på stapplande engelska lite om trädet.
Många babobabträd är ihåliga och har använts till begravningsplats av viktiga personer, så också detta träd. 
Träden har en viktig roll i mytologin tillika bylivet, många viktiga möten hålls kring ett träd, historier och legender berättas och sånger sjungs.
Man har offrat till träden, kvinnor som hade svårt att bli gravida lade sina händer på stammen och endera offrade något eller lovade att namnge sitt framtida barn efter trädets namn  (de flesta baobabträd har egna namn), bröts denna överenskommelse skulle barnet vara dödfött.
 
Det här är inuti trädet, det var nog en yta av 3 x 3 meter, kändes väldigt märkligt att stå inuti ett träd....
 
Det var inte tyst, inte alls, fladdermöss i tusental flög in och ut och slog sig ner ut med väggarna.
 
Genom det här hålet skulle man ta sig in och ut.... Min första tanke var; jag fastnar, men in kom jag och ut med fast med viss hjälp...
 
Om baobabträd finns mängder av historier, olika länder har sina egna storys hur baobabträden kom till och många är en del av skapelseberättelsen.
En historia förtäljer att baobabträdet ansåg sig vara fult, det var inte så vackert som jakarandan med sina vackra blommor, ej heller ståtligt som palmen. Baobab klagade flera gånger för jordens skapare som blev förgrymmad och slet upp trädet med rötterna och satte tillbaka det upp och ner.
 
En annan sägen säger att jordens skapare planterade trädet men det fortsatte att vandra runt på jorden, vilket gjorde skaparen förgrymmad så han slet upp trädet och även i denna sägnen planterades det upp och ner. 
 
Baobabträd som också kallas för apbrödsträd, har en mängd användningsområden. Faktiskt hela trädet använts på ett eller annat vis.
Barken till medicinskt syfte mot feber och malaria, men också tillverkning av rep, korgar och strängar till instrument.
Växtsaften används som ett slags klister.
Relaterad bild
Blommorna är stora, pollineras av fladdermöss.
 
 
Frukten är mycket nyttig, själva köttet är torrt och fiberrikt och kan blandas upp med vatten till en god läskande dryck. I fruktköttet ligger en mängd hårda kärnor som även de är ätbara och supernyttiga.Kärnorna kan ätas råa eller rostade tillika malda och användas som mjöl. Och så gillas frukterna av apor, därav namnet apbrödsträd !
 
 
Ja, baobabträd är något som är så oerhört intressant så jag skulle nästan vilja skriva en bok om bara det....
Alla skapelseberättelser, sägner och bruket av detta majestätiska träd skulle kanske kunna fylla TVÅ böcker.