Tant Anna snärjer in sig

Efter ännu en rofylld natt i våra fasta tält var det dags för schimpanstrekking.
Relaterad bild
Kibale nationalpark ligger också i västra Uganda, efter en kortare bilfärd på ytterligare skumpiga vägar nådde vi fram till gaten, våra papper kontrollerades och vi gjorde oss redo för en briefing. För att besöka schimpanser och gorillor krävs alltså att man i förhand ansöker om tillstånd. Schimpanstillstånden kostar 150 dollar.
 
 
Kibale nationalpark är 766 km2 stor och består till större del av regnskog och har existerat som just skyddat område sedan 1932.
I Kibale finner man också det största antalet olika primater, 13 stycken, alltså inte bara schimpanser utan också den utrotningshotade röda colobusapan och den ovanliga svartmössmarkattan.
 
Briefing...
Kibale nationalpark besöker ett visst antal besökare per dag, allt för att inte störa djurlivet och skydda naturen. Vi fick förhållningsorder om att inte komma i närkontakt, ej heller fotografera med blixt.
 
 
 
Vår guide ledde vägen som bitvis ledde både ner och upp, lerigt och snårigt.
Han berättade om olika intressanta växter. om chimpansernas liv och leverne.
 
 
Vissa träd använder aporna till att konversera med varandra genom att trumma på stammen.
 
 
En familj colobusapor kikar nyfiket på oss, vilka mästare att svinga sig från gren till gren.
 
 
 
 
 
Efter dryga timmen, äntligen...
 
 
 
 
Den här herren dyker upp från ingenstans, vi hakar på, för oftast är en ensam schimpans inte långt från sin familj.
 
 
 
 
Herr schimpans klättrar flinkt upp i ett högt träd, där blir han sittandes och tar ingen större notis om oss.
 
 
En liten lunchpaus och vi väntar.
Ett par skogsvaktare ger sig i väg för att söka efter resterande gruppmedlemmar.
 
 
 
 
Vi väntar och väntar. Det visar sig att familjen schimpans sitter djupt inne i ett snår som är så snärjigt att vi faktiskt inte kan ta oss dit. Vi lämnar herr schimpans åt sina egna bestyr och tackar för besöket i hans hem.
 
 
Besöka schimpanserna i Kibale kan göras på lite olika vis, man kan, som vi gjorde, ta en halvdagstrekking men möjlighet finns också heldags. I Kibale finns också andra djurarter så som olika sorters uttrar, vildsvinsarter och hjortdjur. Naturligtvis finns här också ett rikt fågelliv, tillika spännande insekter. Har man tur kan man dyka på en och annan stor katt såsom serval och leopard, men tyvärr hade vi inte den turen att få se dessa skygga varelser.
 
Nästa inlägg handlar om GORILLORNA !