Vidare i Soweto med Tant Anna

Så gick färden vidare med allmänna kommunikationsmedel i form av minibuss och apostlahästarna. I min lilla värld har jag alltid trott att Soweto är rätt litet, vilket det nu inte är.... Namnet kommer är en förkortning av South-Western township och är sålunda en förstad till Johannesburg. Området är runt 200 km2 stort, alltså ingen liten by. Här bor och lever runt 1,5 miljoner människor.
Ett landmärke mitt i området är Orlando Towers, de före detta koldrivnakraftstationerna. Tornbyggena startades 1935 och stod klara 1955. De hölls i drift fram till 1998.
I dag är tornen en välbesökt turistattraktion. På utsidan går en hiss de hundra metrarna upp ochman kan gå mellan tornen via bron. Den som har is i magen kan ju alltid hoppa bungy...
Min tur fortsatte sedan till Vilakazi street, även det ett stort turistmål.
Som absolut enda land i världen kan Vilakazi street stoltsera med TVÅ fredspristagare; Ärkebiskop Desmond Tutu och frihetskämpen Nelson Mandela.
I det här huset bodde Mandela mellan 1946 och 1962, därefter hölls han fängslad fram till 1990 då han helt kort återvände till detta hus som han endast en mycket kort period kunde stanna i då säkerheten kring hans person inte ansågs fullständig.
I dag är Mandelas hem ett museum, här finns många fina bilder och minnen bevarade men också mindre roliga såsom kulhål och skador av molotovcocktails på fasaderna.
Handen på hjärtat, den här gatan var ett riktigt spektakel... Kantad med säljarstånd, restauranger ochstreetperformance i form av Zuludansare.
Sista stoppet för dagen gjordes vid Hector Pietersons minnesplats.
1976 skedde en från början fredlig studentdemonstration mot kravet att all undervisning skulle ske på de vitas språk; afrikaans. 20 000 ungdomar deltog, en av dem var Hector Pieterson, en skolpojke på 13 år.
Polisen svarade med våld och 600 ungdomar miste sitt liv. När man rör sig i just Soweto möts man överallt av just minnesplatser från apartheidtiden, en tid som ingen vill ha tillbaka.
Sålunda min heldagstur var till ända... fortsättning följer från Mozambique !